Tunnettuja suomalaisia laulajia

Suomen musiikilliseen historiaan mahtuu monia merkittäviä laulajia. Moni heistä on suosittuja Suomessa, mutta osa on käynyt ihastuttamassa yleisöä myös ulkomailla. Ura ei lähde käyntiin itsestään, vaan nämä artistit ovat todella näyttäneet taitonsa kansalle. Esittelemme nyt arvostetuimmat ja menestyneimmät Suomen artistit. Osa heistä on viihtynyt suurimmaksi osaksi Suomen esiintymislavoilla, mutta toiset ovat lähteneet merta pidemmälle ja tuoneet mukanaan huikean menestyksen.

Kotimaassamme parhaiten menestyneimpiin tai tunnetuimpiin laulajiin lukeutuu mm. Danny, jonka suosituimpia kappaleita ovat mm. “Kauan” ja “Kesäkatu”. Kappaleita on levytetty yhteensä yli 300 kappaletta. Danny on kuuluisa huikeista show-kiertuistaan, joita on pidetty 1960-luvulta lähtien. Moni varmasti muistaakin nähneensä Dannyn keikkabussin jossain päin Suomea.

Kirka on Suomen neljänneksi eniten myynyt artisti. Hänen tunnetuimmat kappaleensa ovat “Hetki lyö”, “Varrella virran” ja “Surun pyyhit silmistäni”. Jälkimmäisen nimeä kantavaa albumia myytiin yli 214 000 kappaletta ja kaikenkaikkiaan hänen levyjään on myyty yhteensä 754 000 kappaletta. Kirka menehtyi vuonna 2007, mutta hänen kappaleensa tulevat aina elämään.

Juha Vainio oli iskelmäsanoittaja, joka kirjoitti yhteensä 2 433 sanoitusta tai sävellystä. Hän levytti myös itse musiikkia ja kaikenkaikkiaan levytti 245 kappaletta. Juha “Junnu” Vainiota pidetäänkin yhtenä Suomen tuotteliaimmista sanoittajista. Hänen itse esittämiään kappaleita on mm. “Albatrossi”, “Sellaista elämä on” ja Käyn ahon laitaa”.

Pepe Willbergin musiikkiura alkoi 1960-luvulla ja hän on ehtinyt esittämään monen eri tyylin musiikkia, kuten rockia, iskelmää, poppia jne. Hän lauloi aluksi englanniksi, kunnes päätyi jatkamaan uraansa suomenkielellä. Willbergin tunnetuimpia kappaleita on “Saat miehen kyyneliin” ja “Rööperiin”. Pepe Willberg on kiertänyt Dannyn, Armi Aavikon ja Seija Paakkolan kanssa vuonna 1979.

Katri Helena kuuluu Suomen menestyneimpiin laulajiin. Vuodesta 1963 lähtien hän on julkaissut 52 albumia ja ansainnut 19 kultalevyä, neljä platinalevyä ja yhden tuplaplatinan. Hänen tunnetuimpia hittejään ovat “Anna mulle tähtitaivas”, “Vasten auringon siltaa” ja “Katson autiota hiekkarantaa”. Katri Helenan läpimurtohitti oli kuitenkin “Puhelinlangat laulaa”, jolla hän sai Suomen kansan puolelleen.

Yksi iskelmätaivaan kirkkaimmista tähdistä on Paula Koivuniemi. Paula ihastuttaa kanssa hänen erottuvalla, käheällä alttoäänellään. Tähden suurimpia hittejä ovat mm. “Kun kuuntelen Tomppaa”, “Tummat silmät, ruskea tukka” ja käännöshitti “Aikuinen nainen”. Koivuniemi on palkittu 13 kultalevyllä, yhdellä platinalla ja yhdellä tuplaplatinalla.

Kansainvälisesti menestyneet laulajat

Tarja Turunen on saavuttanut suurmenestyksen kansainvälisenä laulajana. Hän aloitti klassisen musiikin harrastuksen jo kuuden vuoden ikäisenä. Myöhemmin, 18-vuotiaana, hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa klassista laulua. Hänen uransa laulajana alkoi Nightwish-yhtyeen solistina vuonna 1996. Nightwish-uran jälkeen alkoi sooloura vuonna 2005. Soolona Tarja on julkaissut kuusi albumia. Näistä menestynein on vuonna 2007 julkaistu “My Winter Storm”, joka nousi samantien Suomen virallisen listan kärkeen, sijalle 1. Albumi myi Suomessa kultaa jo sen ilmestymispäivänä. Albumilta julkaistuja singlejä on mm. “I Walk Alone” ja “Die Alive”.

Ville Valo on kieltämättä yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä laulajista. Hän soitti ei yhtyeissä eri soittimia ennen HIM:n perustamista. Kun HIM perustettiin vuonna 1991, alkoi suosio. Hänet on palkittu monin eri palkinnoin, kuten esimerkiksi maailman parhaaksi metallilaulajaksi. HIM:n vuonna 2006 julkaistu “Dark Light” -levy myi Yhdysvalloissa puoli miljoonaa kappaletta, ollen ensimmäinen suomalainen, joka ylsi tähän saavutukseen. HIM:n lisäksi Ville on esittänyt muutamia iskelmäkappaleita. Yksi tunnetuimmista Villen hiteistä HIM:n ulkopuolella on yhdessä Natalia Avelonin kanssa levytetty “Summer Wine”.