Suomen vuosittaiset musiikkitapahtumat

Suomessa musiikilla on tärkeä merkitys ihmisille. Musiikin parissa keräännytään yhteen ja hurrataan joko yhtä tai useampaa artistia. Tapahtuman teema voi olla rajattu yhteen tyylisuuntaan, kuten esimerkiksi rockiin. Tai sitten voidaan järjestää tapahtumia, joiden esiintyjät edustavat erilaisia tyylisuuntia. Suomessa järjestetäänkin runsaasti erilaisia, vuosittaisia musiikkitapahtumia, jotka keräävät runsaasti yleisöä. Toisista tapahtumista on muodostunut säännöllinen tapahtuma, joita ihmiset odottavat jo pitkään etukäteen ja lippuja menee kaupaksi jo lähes vuotta ennen itse tapahtumaa. Joidenkin tapahtumien tuottamat varat käytetään hyväntekeväisyyteen, jolloin itse artistitkin esiintyvät ilmaiseksi.

Musiikkitapahtumat Suomessa

Ruisrock on Suomen vanhin vuosittain järjestettävä rockfestivaali. Se järjestetään joka kesä Turun Ruissalossa. Festivaali on ollut suosittu jo alusta lähtien. Ensimmäisen festivaalin, vuonna 1970, yleisö oli 38 000 -päinen. Vuotta myöhemmin yleisöä oli 100 000 henkeä. Ruisrockissa on esiintynyt moni maailman suurimmista nimistä, kuten Metallica, Nirvana, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers ja U2. Tottakai myös kotimaiset artistit esiintyvät Ruisrockissa. Festivaali oli alunperin kolmipäiväinen, mutta se muutettiin 70-luvun alussa yksipäiväiseksi. 1983 festivaali muutettiin kaksipäiväiseksi, mutta nykyään se on aina kolmipäiväinen.

Rockfest on uutuusfestivaali Suomessa. Se on järjestetty vuoteen 2018 mennessä kaksi kertaa. Ensimmäisenä vuonna pääesiintyjänä oli yhdysvaltalainen Evanescence, toisen vuoden pääesiintyjinä olivat Marilyn Manson ja Megadeth ja vuoden 2019 Rockfestin pääesiintyjäksi on julkaistu Disturbed ja Slipknot. Näiden lisäksi esiintymässä on ollut laaja kirjo suomalaisia rock-bändejä, kuten Stam1na, Kotiteollisuus ja Viikate. Tulevaisuus näyttää, muodostuuko Rockfestista pitkän perinteen vuosittainen rockfestivaali.

Elämä Lapselle poikkeaa aiemmista festivaaleista. Kyseessä on nimittäin hyväntekeväisyyskampanja. Tapahtuma tunnettiin aikaisemmin nimellä “Puhdas Elämä Lapselle”. Se on Lastenklinikoiden Kummit ry:n järjestämä tapahtuma, joka järjestetään vuosittain. Tapahtuman varat suunnataan lasten auttamiseksi. Hartwall Arenalla järjestetyssä konsertissa esiintyy vuosittain Suomen suosituimpia artisteja. Artistit osallistuvat tapahtumaan hyväntekeväisyysmielessä ja näinollen he eivät saa esiintymispalkkiota. Kaikki tulot menevät Lastenklinikoiden Kummien toimintaan. Konsertti lähetetään suorana tv-lähetyksenä ja katsojat saavat lahjoittaa ohjelman ajan haluamansa summan. Kerätty summa julkistetaan suorassa lähetyksessä.

Provinssirock kuuluu Suomen suurimpiin rock-festivaaleihin. Festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1979 lähtien. Esiintymässä on ollut runsaasti Suomen ja ulkomaiden suuria nimiä. Vuonna 2016 festivaalissa kävi yhteensä 71 000 henkeä. Ennätys oli kuitenkin vuonna 2008, jolloin pidettiin 30. Provinssirock. Tuolloin kävijöitä oli yhteensä yli 80 000. Tapahtuma on kolmipäiväinen ja kävijämääriin on laskettu kaikkien kolmen päivän kävijät yhteensä.

Raumanmeren juhannus (RMJ) on erityisesti elektronisen tanssimusiikin tapahtuma. Tapahtumalla on jo 19-vuotinen historia, sillä se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tapahtuma on siinä mielessä suuri, että siellä ovat esiintyneet tanssimusiikin huiput, kuten David Guetta ja Jason Derulo. Esimerkiksi vuoden 2017 RMJ-tapahtumaan myytiin 50 000 kappaletta lippuja.

Edellisistä musiikkitapahtumista poikkeava Savonlinnan oopperajuhlat on yksi vuosittain järjestettävistä tapahtuma. Oopperajuhlat eivät suinkaan ole yhden viikonlopun tapahtuma, vaan kokonaisuus kestää kuukauden verran. Vieraita tapahtumassa käy joka vuosi n. 60 000. Kuukauden aikana yleisölle esitetään erilaisia oopperoita. Mukana on sekä klassikoita että uutuuksia. Oopperan ystävillä on siis mahdollisuus nauttia kuuluisista oopperoista tämän pitkäkestoisen tapahtuman aikana.

Lisäksi Suomessa järjestetään paljon muitakin tapahtumia. Joillain kunnilla voi esimerkiksi olla vuosittaisia musiikkitapahtumia, joita mainostetaan esimerkiksi kunnan verkkosivuilla tai vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Kannattaa seurata uutisia ja kunnan ilmoittelua eri kanavilla. Tapahtumat voivat olla esimerkiksi jonkin artistin konsertti vaikkapa kirkossa. Monet laulajat ovatkin pitäneet tapana esiintyä kirkossa joulun aikoihin. Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen musiikkitapahtuma Suomessa!