Rock ‘n’ Roll Suomessa

Suomi on tunnetusti rokkikansaa. Sen huomaa jo vuosittaisten rock-tapahtumien suuresta määrästä ja niiden valtavista kävijämassoista. Rock-festivaaleissa esiintyy sekä kotimaisia että ulkomaisia rock-yhtyeitä. Lisäksi monet kotimaiset yhtyeet menestyvät kansainvälisestikin ja näin Suomen maine rock-kansana kasvaa. Suomesta löytyy sekä puhdasta rockia soittavia yhtyeitä että siihen muita musiikkityylejä yhdistäneitä bändejä.

Mutta onko rockia ollut Suomessa aina? Ei aina, mutta vuosikymmeniä kyllä. Kaikki alkoi siitä, kun vuonna 1955 Suomen levyhyllyille saatiin Bill Haleyn rock-levyjä. Suomalaiset eivät niitä aluksi ymmärtäneet ja tyylille saatettiin jopa nauraa. Musiikki yhdistettiin jopa rikollisuuteen ja sitä pidettiin metelinä. Suosittiin enemmän mambo-tyylistä musiikkia. Iskelmä oli pinnalla eikä rockille haluttu antaa mahdollisuutta. Rock kuohutti.

Milloin rockille sitten annettiin ensimmäinen mahdollisuus suomalaisessa musiikkikulttuurissa? Ensimmäisenä rock-levytyksenä pidetään Onni Gideonin levyä. Erikoista Gideonissa on se, että hän halusi suunnitella sähköistettyä soitinta. Sellaisia ei oltu vielä keksitty eikä sähkökitaroista ollut tietoakaan. 60-luvun alussa rohkeasti rockia esitti Timo Jämsen. Saatat olla kuullut hänen “Kohtalon tähti” -kappaleestaan. Muita 50- ja 60-luvun vaihteen rock-tähtiä oli esimerkiksi Rock-Jerry. Hänet palkittiin jo vuonna 1959 maan rock-kuninkaaksi. Hän lauloi englanniksi aiemmasta poikkeavaa rockia ja hän saikin suosiota energisellä esiintymisellään.

Menestyneitä rock-yhtyeitä ja -artisteja

Parhaiten menestyneet rock-muusikot ja yhtyeet aloittivat vasta 1970-luvulla. Hanoi Rocks perustettiin vuonna 1979. Kotimaan menestyksen lisäksi bändi menestyi ympäri maailmalla. Hanoi Rocks olikin 80-luvulla kotimaan kansainvälisesti menestynein yhtye. Yhtyettä ei suinkaan ole unohdettu, vaan heidän musiikkiaan kuunnellaan edelleen. Bändin monitaituri Michael Monroe tekee lisäksi omaa musiikkiaan ja keikkailee soolona.

Yksi Suomen historian menestyneimmistä ja merkittävistä rock-yhtyeistä on vuonna 1971 perustettu Hurriganes. Erikoista bändissä oli rumpalin toimiminen myös solistina. Tätä ei usein nähty. Yhtyeen suurin hitti “Get On” julkaistiin vuonna 1974 ja kappaletta kuunnellaan edelleenkin. Hurriganesin ensimmäinen levy, vuoden 1973 “Rock And Roll All Night Long” oli Love Records -levy-yhtiön aikoinaan ensimmäinen kultalevy.

Yksi Suomen tunnetuista rock-muusikoista on Pelle Miljoona. Hänet tunnetaan etenkin kuuluisasta “Moottoritie on kuuma” -kappaleestaan. Samanniminen levy on yksi Suomen menestyneimmistä albumeista ja se onkin myynyt kultaa. Pelle Miljoona on artisti monella tapaa, sillä hän on laulamisen lisäksi myös säveltänyt ja sanoittanut kappaleita ja soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua.

Vuonna 1991 perustettu ainutlaatuinen, heinolalainen yhtye Apulanta on edelleen maamme suosituimpia rock-bändejä. Bändi on soittanut niin rockia kuin punkkiakin. Bändistä ei alunperin ollut kiinnostunut mikään olemassaoleva levy-yhtiö, joten Apulanta liittyi Tehosekoittimen itse perustamaan Levy-Yhtiö -nimiseen yhtiöön. Sittemmin bändi on otettu todesta ja heidän lahjakkuutensa huomattu. Bändin tunnetuimpia kappaleita ovat “Ilona?”, “Jumala” ja “Teit meistä kauniin”.

Vuosikymmenten ajan Suomen radioissa on soitettu suomirockia ja sitä soitetaan edelleen. Suomalaiset tuntevat klassikkokappaleet, kuten Hassisen Koneen ”Rappiolla”, Tehosekoittimen “Asfaltti polttaa”, Kolmas Nainen -yhtyeen “Tästä asti aikaa” tai Apulannan “Armo”. Suosittuja rock-kappaleita on niin paljon, ettei niitä jaksaisi listaksi kirjoittaakaan. Rock-radioiden lisäksi rock-kappaleita soitetaan myös muissakin radioissa, sillä suomi-rock mielletään yleisesti suosituksi musiikkityyliksi, riippumatta yleisön iästä. Rockia kuuntelevat kaikki ikäluokat ja festivaaleillakin käy kymmenistä tuhansista jopa sataan tuhanteen kävijään per tapahtuma. Lisäksi uusia festivaaleja perustetaan. Tästä esimerkkinä tuore Rockfest, joka on järjestetty vasta kaksi kertaa. Ensi kesän Rockfestiin on jo saatavilla lippuja ja sen pääesiintyjät on julkaistu. Rockia pääsee siis kuuntelemaan livenä useissa eri tapahtumissa ympäri Suomen, vuoden ympäri.