Opettele soittamaan selloa

Sello luetaan usein hieman rennommaksi soittimeksi pianosta ja viulusta ja sen soittajia pidetään boheemeina. Se on suuri jousisoitin, joka muistuttaa ulkonäöltään viulua, kuitenkin huomattavasti suuremmassa koossa. Selloa soitetaan istualtaan, soittimen ollessa pystyasennossa jalkojen välissä. Soittaminen on kuitenkin myös mahdollista seisaaltaan, mutta usein orkestereissa selloa soitetaan aina istualtaan muodon vuoksi. Sello pysyy pystyssä sen lattiassa olevan metallisen piikin avulla. Selloa taas soitetaan viulun tavoin jousen avulla. Jousta liikutetaan vaakatasossa kieliä vasten.

Sellonuotteja taas luetaan useimmiten bassoavaimella, mutta korkeille äänille voidaan käyttää myös tenoriavainta ja G-avainta. Soittimessa taas on neljä kvitin välein menevää kieltä, jotka ovat nimeltään C, G, d ja a. C on kielistä kaikkein matalin ja a taas kaikkein korkein. On myös olemassa 5 kielen selloja, joissa toimii myös täysin samalla tavalla. Viides kieli vain viritetään F1:lle. Nelikielinen sello on kuitenkin kaikkein yleisin soitin, joka on myös mukana orkestereissa. Sellon vire on oktaavin alempi, kuin alttoviulun. Se on ennen vahaan ollutkin orkesterien niin sanottu bassosoitin. Se kuitenkin rupesi yleistymään muuhun käyttöön jo 1600 –luvulla, jolloin siitä tuli suosittu soolosoitin. Sello onkin useimmiten käytössä länsimaalaisessa taidemusiikissa, orkestereissa ja kamarimusiikkiryhmissä. Populaarimusiikissa sello on todella harvinainen, vaikkakin kuitenkin jonkin verran käytetty. Esimerkiksi Apocalyptica käyttää musiikissaan selloa ja onkin menestynein selloa käyttävä bändi. Bändin tyyli on sinfoninen metalli.

Sellon soittamisen oppiminen

Sello lasketaan yhdeksi vaikeimmaksi soittimeksi oppia ja onhan se osittain tottakin, nimittäin sellossa vaikeammaksi tekee jo sen todella suuri koko. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tarpeeksi kovalla haluamisella ja motivaatiolla voisi soittimen soittamista oppia. Kuten kaikkien muidenkin asioiden opettelu, niin tarvitsee sellonkin soittamisen opettelu huomattavasti kärsivällisyyttä ja työtä. Sellossa näitä kahta tarvitaan vain hieman enemmän, kuin yleensä. Asenne kuitenkin ratkaisee aina lopullisesti. Jos asenne on kohdallaan, niin on melkein jokaisen asian oppiminen mahdollista. Kuten tässä onkin käynyt ilmi, niin sellon soittamisen opettelu on hyvinkin vaikeaa. Tämän takia onkin erittäin tärkeä opetella nauttimaan jokaisesta hetkestä. Tällöin ei lannista yhtään niin helposti, sillä odotukset ja nautinto ei ole pelkästään täydellisessä soittamisessa. Tämä soitin myös vaatii monia tunteja sen oppimiseen, joten sinun on oltava valmis viettämään tuntikausia soittimen kanssa, ennen kuin opit edes perus sävelet. Kärsivällisyys kuitenkin aina palkitaan lopulta.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä, että menestys tarvitsee aina työtä, kukaan ei tule ojentamaan sinulle menestystä suoraan käteen. Menestys pitää aina ansaita itse. Sama pätee sellon soitossa. Kukaan ei tule taikomaan sinua taitavaksi sellon soittajaksi, vaan tarvitsee se vuosien kovan työn, jonka vain sinä voit tehdä. Älä siis lannistu ja luovuta pienistä vastoinkäymisistä, vaan jatka sinnikkäästi soittamista. Kukaan ei ole oppinut soittamaan selloa ensimmäisellä kerralla. Muista aina nauttia pienistäkin onnistumisen hetkistä. Ne ovat paras lääke pitämään motivaatiota yllä. Pienistä onnistumisista juhliminen antaa aina pienen lisä innostuksen opettelulle. Kuitenkin, jos motivaation puute yllättää, niin kannattaa siitä puhua avoimesti opettajalle. Opettaja voi auttaa aina löytämään motivaation uudelleen pienten vastoin käymisten sattuessa.

Sellon opettelu kannattaakin aloittaa yksityisillä tunneilla. Jokaisesta kaupungista löytyy oma kansanopistonsa, jotka usein tarjoavat sellotunteja. Sellon opettelussa fyysinen tunti on oikeastaan pakollista. Usein netistä löytyvät sovellukset ja YouTube –videot eivät ole kovinkaan helppoja opettelun aloittamiselle. Tällöin myös iskee helposti epätoivo, joka taas aiheuttaa koko haaveesta luopumisen.