Muusikoksi ryhtyminen

Jokaisella meistä on mahdollisuus ryhtyä muusikoksi, mikäli vain taitoa ja halua riittää. Mikäli talous haittaa uusien soittimien tai välineiden hankkimista, voi monet soittimet hankkia aluksi vaikka käytettynä, mikäli haluamasi soitin on uutena arvokas. Katso käytettyjä soittimia esim. F-Musiikin verkkosivuilta. Laulamista ja soittamista voi harjoitella itsekseen kotona. Mikäli haluat kehittää taitojasi, on lähes kaikilla kunnilla tai niiden lähialueilla mahdollisuus osallistua kursseille, joissa taitoja opetetaan (esim. laulutunnit tai piano).

Itseopiskelun lisäksi muusikon tutkinnon voi myös opiskella esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksessa. Sibelius-Akatemiassa voi opiskella vaikkapa musiikin maisteriksi, musiikin lisensiaatiksi tai musiikin tohtoriksi. Ammattikorkeakoulun muusikon tutkinto kestää 4 vuotta. Tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä muusikkoina mm. orkestereissa, teattereissa tai vaikka popmuusikkoina.

Muusikoksi tuleminen vaatii päättäväisyyttä. Harjoittelua kannattaa jatkaa runsaasti eikä kannata lannistua vastoinkäymisistä. Muusikon tulee harjoitella osaamistaan jatkuvasti, jotta voitaisiin luoda riittävän hyvä pohja muusikon uralle. Soittamisen lisäksi muusikko voi kirjoittaa kappaleita, säveltää ja sovittaa. Näitä taitoja kannattaa opetella, vaikka joutuisitkin siirtymään mukavuusalueesi ulkopuolelle. Kaikki uusi oppi valmistaa sinua uusia haasteita varten ja oppimasi pohjan perusteella opit helpommin uusia asioita. Mikään uusi oppi ei ole turha.

Oma tuotanto

Voit kokeilla kirjoittaa omia kappaleita. Voit esimerkiksi säveltää tai sanoittaa tai molempia. Esimerkiksi kitaralla tai pianolla on mukava keksiä uusia kappaleita. Voit tallentaa soittamiasi kappaleita esimerkiksi puhelimeesi tai tietokoneelle. Niitä voi sitten hioa tarpeen mukaan ja aikaan voi saada vaikka minkälaisia kappaleita. Mikäli sinulla on kotistudio, vielä parempi – saat äänitettyä kappaleet vaikka samantien. Alkuvaiheessa laatu ei välttämättä ole se ratkaiseva tekijä, sillä apua on saatavilla.

Mikäli olet jo konkari omien kappaleiden suhteen tai olet jo kirjoittanut pöytälaatikon täyteen omia sanoituksia, saatat tarvita hieman apua urasi alkuun. Voit esimerkiksi lähettää demosi jollekin tuottajalle tai ottaa yhteyttä avuntarpeen vuoksi. Jotkut tuottajat mainostavat tarjoavansa apua sekä kappaleiden teon että tuotannon kanssa. Apua saa myös miksauksen tai äänityksen kanssa. Muusikon ei tarvitse siis selviytyä kaikesta yksin. Ota vain rohkeasti yhteyttä, niin saatte varmasti sovittua jotain.

Keikkailu on tietenkin kaiken a ja o. Keikoilla ihmiset pääsevät kuulemaan musiikkiasi ja niiden perusteella voit saada uusia tilauksia. Ensimmäiset keikat voi käydä esittämässä jopa ilmaiseksi, sillä niistä saat suurta hyötyä, joka voi potkia uraasi eteenpäin. Ihmiset puhuvat keskenään ja voivat suositella sinua esimerkiksi häihin tai muihin juhliin. Kun keikat lisääntyvät ja ihmiset tulevat kuuntelemaan sinua, saat lisää ihmisiä kiinnostumaan musiikistasi ja sana leviää. Jos sinulla on jokin sosiaalisen median tili, tavoitat kuuntelijasi oivasti niiden kautta ja näin seuraajat pysyvät mukana edistyksessäsi. Sosiaalinen media onkin nykyään kätevä tapa tavoittaa fanit. Ihmiset seuraavat herkästi kiinnostavia artisteja ja onkin todella kätevää kuulla esimerkiksi pätkä uudesta kappaleesta vaikkapa Instagramin kautta. Sana leviää ja kun sinulla on tarpeeksi materiaalia uutta levyä varten, ovat ihmiset jo valmiiksi tietoisia tulevasta levystä. Näin levyjen myyntikin saadaan hyvään alkuun.

Kaikki tämä vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitä, että olet päättänyt ryhtyä muusikoksi. Intohimosi ja rakkautesi musiikkia kohtaan ajaa sinua eteenpäin. Rakkaasta harrastuksesta voi todella tehdä ammatin ja parhaassa tapauksessa pääset tekemään musiikkia lopun elämäsi suurille ihmismäärille. Tärkeintä musiikinteossa on se, että itse nautit siitä, mitä teet, sillä tämä välittyy myös kuuntelijoille. Ihmiset tunnistavat intohimoisen laulajan tai muusikon ja kuuntelevat mielellään, mitä hänellä on sanottavanaan.