Musiikkikoulut Suomessa

Haluaisitko oppia soittamaan jotain soitinta tai laulamaan? Vai oletko soitellut kotona itseksesi, mutta sinusta tuntuu, että tarvitset lisäopetusta? Silloin hyvä ratkaisu on musiikkikoulu, joita löytyy Suomesta runsaasti. Musiikkikouluissa opettajat ovat ammattilaisia, jotka opettavat sinulle niin perustaidot kuin antavat oppeja ja vinkkejä esimerkiksi erikoisempaan lauluäänen käyttöön tai antavat opetusta edistyneemmistä taidoista tietyllä soittimella. Musiikkikoulussa edistät taitojasi huimasti ja sieltä saat hyvät eväät tulevalle urallesi muusikkona. Esittelemme tässä muutaman Suomessa toimivan musiikkikoulun.

Musiikkikouluja eri puolella Suomea

Itä-Vantaan Musiikkikoulu (ivmk) on vuonna 1986 perustettu oppilaitos. Oppilaaksi pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, joten pääsykokeita ei ole. Opetus järjestetään niin, että se on yksilöllistä, ottaen huomioon oppilaan taidot ja toiveet. Opetussuunnitelma laaditaan yhdessä oppilaan kanssa. IVMK:ssa on laajat mahdollisuudet eri soittimiin, kuten kitara, piano, viulu, rummut, laulu, bändi jne. Opetus tapahtuu Vantaan eri kouluissa sijaitsevissa toimipisteissä.

Musiikkikoulu Demo on tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille. Demossakaan ei ole pääsykokeita, joten pääset ilman muuta halutessasi mukaan! Koulu haluaa tukea oppilaan omia toiveita ja suunnitelmia eli opetusta saa silloin, kun unelmoit esiintymisestä sekä silloin, kun haluat soitella vain huvin vuoksi. Soitto- ja laulutunteja saa sekä yksityistunteina että ryhmäopiskeluna. Aikuisille on lisäksi etäopiskeluvaihtoehto. Koululla on tarjolla myös bändiopetusta, jossa opetetaan yhteissoittamisen taito. Lisänä musiikkikerho, jonne koululaiset voivat mennä suoraan koulupäivän päätteeksi. Demo toimii viidellä paikkakunnalla: Espoo, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Lohja.

Oulun Musiikkikoulu on yksityinen musiikkikoulu, jonka opetukseen kuuluu mm. erilaiset soittimet, kuten piano, viulu, kitara, sello, bändiopetus, laulu, artistiopetus ja uutena lisänä myös DJ-opetus. Kouluun pääsee minkäikäiset oppilaat vain eikä koululla ole pääsykokeita. Näin jokaisella on mahdollisuus lähteä toteuttamaan unelmaansa ilman rajoituksia. Opettajina toimivat alan kovat ammattilaiset, jotka opettavat sinulle erinomaisen pohjan urasi alkuun tai mikäli haluat vain kehittää osaamistasi soittaessasi omaksi iloksesi.

Mikkelissä toimii yksityinen Mikkelin Musiikkiopisto. Se on perustettu vuonna 1960 ja oppilaita koulussa on huimat 850. Siellä opiskelemaan pääsee laajaa kirjoa soittimia ja tarjolla sekä klassisen että pop- ja rock-musiikin opetusta. Oppilaaksi pääsee hakemalla kouluun keväällä. Koululla on valintakoe, jossa testataan oppilaan musikaalisuus. Lisäksi oppilas antaa laulunäytteen ja mahdollisesti myös soittonäytteen. Opetusta järjestetään Mikkelin lisäksi myös Mäntyharjulla, Kangasniemellä, Hirvensalmella ja Juvalla.

Musiikkikoulu Onni tarjoaa varhaisiän musiikinopetusta Etelä-Nokialla. Koulu on perustettu vuonna 2006. Opiskeltavia soittimia on mm. piano, rummut, kitara, klarinetti ja saksofoni. 5-6 -vuotiailla on mahdollisuus osallistua uuteen piano-musiikkivalmennukseen. Lisäksi ala-asteikäisille on lauluryhmä, jossa on mahdollista myös soittaa erilaisia rytmisoittimia ja tanssia. Koululla on myös erityinen aikuinen-lapsi -ryhmä, jossa aikuinen saa musiikillisia vinkkejä, joita voi käyttää hyödyksi arjessa lapsen kanssa. Näin herätetään ja pidetään yllä lapsen kiinnostusta musiikkiin.

Opiskelemaan pääsee tottakai myös kansanmusiikkia. Tämä onnistuu esimerkiksi HuippuMusa-musiikkikoulussa. Se järjestää opetusta Vihdissä, Nummelassa. Kansanmusiikista ja perinnekulttuurista kiinnostunut lapsi tai aikuinen pääsee opiskelemaan erilaisia soittimia joko yksityis-, pari- tai ryhmäopetuksena. Ei ole väliä, oletko aloittelija vai jo kokeneempi. Soittimina voi olla esimerkiksi pelimanniviulu, harmonikka, huuliharppu tai kantele. Lisäksi tarjolla on yhtyekoulu, jossa soitetaan kansanmusiikkia. Yhtyeet muodostetaan täysin oppilaiden toiveiden mukaisesti.

Lisää tietoa Suomen kansanmusiikin opetusta tarjoavista oppilaitoksista löydät Kansanmusiikin & Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) verkkosivuilta. Sivustolta löytyy esittelyt kustakin koulusta ja löydät runsaasti tietoa saatavilla olevista kursseista. Lisäksi sivustolla ilmoitetaan erilaisista tapahtumista. Musiikin oppimista tuetaan Suomessa monin eri tavoin ja mahdollisuus opiskella musiikkia on tehty helpommaksi kuin koskaan.