Mikä On Ukulele

Ukulele on nelikielinen pieni soitin, joka malliltansa muistuttaa hieman kitaraa. Se on helppo ja edullinen soitin opetella musiikkia ja soittamista sekä säestystä ja siitä on tullut todellinen maailman trendi. Se on pieni ja kevyt ja helppo kuljettaa mukana ja kokonsa puolesta sopii niin pienikokoisille ihmisille kuin lapsillekin.

Ukulele soittimena

Soitin valmistetaan usein joko koko puusta tai niin että päällekkäin liimataan puuviiluja laminaatista tai muovista. Laminaatti ja muovisoittimet ovat usein edullisempia kuin koko puiset. Siksi niitä käytetäänkin enemmän alkusoittimina tai harjoitus soittimina. Äänen laatu kuitenkin on aivan toisenlainen puisessa versiossa ja soitinrakentaja voi tehdä puisessa versiossa paljon enemmän ratkaisuja äänen laadun suhteen. Soitinrakentajat ovat usein todella ylpeitä ammatistaan ja rakentavatkin täysin uniikkeja käsityönä alusta loppuun tuotettuja erilaisia soittimia, kuten ukuleleja. Suomessakin on paljon soitinrakentaja harrastajia, joiden kädenjälkeä voi ihailla messuilla ja musiikkitapahtumissa. Soitinrakentajat tekevät toimintaa usein harrastuspohjalta ja ovat muusikoita itsekin. Soitin on vaativa kokopuisena suomessa, sillä huoneilma on todella kuivaa talvikautena lämmityksemme vuoksi ja tästä syystä soitin itsessään vaatii erikoisolot ja ilmankostuttamista säilyäkseen ja ettei se kuivuisi liikaa. Suosituimpia puulajeja soittimen teossa ovat kuusi, mahonki, vaahtera, koa, kirsikka, ruusu, eben puu, leppä, akaasia ja mangopuu. Oli kyseessä mikä tahansa soitin, sen rakentaminen käsityönä tuo aina omanlaatuisen soundin soittimeen. Monesti myös vanhat soittimet ovat suositumpia kuin uudet muusikoiden piireissä, sillä ajan patina usein tuo vain tummempaa ja vahvempaa ääntä soittimeen. Soitinrakentajan kanssa yhdessä suunniteltu ja tuotettu soitin voi olla yksi arvokkaimmista ja arvostetuimmista lahjoista pitkänlinjan muusikolle ja sellaisen hankinta vaikkapa vuosikymmeniä täyttäessä, voisi olla hieno idea lahjaksi. Ukulelen ostamisessa kannattaa aina virittää soitin ja sen jälkeen soittaa sitä tovi, jotta saa käsityksen soittimen kunnosta. Ulkoinen tarkistus ja mahdollinen asiantuntijalle näyttäminen kannattaa aina jos sille on mahdollisuus. Hintaa voi tutkia muista vastaavista valmistajan soittimista mitä myydään vaikkapa muusikoiden sivustoilla ja keskustelupalstoilla. Osa soittimista voi olla uusia sarjatuotantona tehtyjä muovisoittimia ja osa todellisia keräily kappaleita ja täyspuisia käsitöitä, joten soittimen hinta skaala voi olla alle sadasta eurosta jopa tuhansia euroja. Joillakin soittimilla on taas oma historiansa ja sitä kautta esimerkiksi jos se on ollut käytössä kuuluisuudella tai vaikkapa kuuluisassa esityksessä, voi tämän historiikin takia olla, että siitä joutuu pulittamaan kovia hintoja. Tutki, kysele, ota vastaan mielipiteitä ja selvittele. Mitään soitinta ei kannata ostaa vain hetken mielijohteesta. Soitin kun aina on kuitenkin yksilö.

Ukulelen historia

Ukulele tunnetaan Havaijin kansansoittimena ja tunnusomaisena merkkinäkin jopa. Se rantautui alun perin saarelle portugalilaisten mukana eräänä toisena soittimena, josta kuitenkin ajan myötä hiljalleen syntyi puusepän taidonnäytteiden vuoksi omanlaatuinen ja uniikki soittimensa. Se yhdisti uusien valkoisten ihmisten musiikin ja perinteisen havaijilaisen kansanmusiikin hyvin toisiinsa ja tuli sitä kautta suosituksi soittimeksi illan viettoihin ja kansan yhtenäistämiseen. Ukulele on tuttu Havaiji mainoksista ja sitä kautta se on myös matkailijoiden ja reppureissaajien tunnus. Mikä voi olla rentouttavampaa kuin istua meren rannalla pimeässä nuotion äärellä ja kuunnella ukulelen tahdittamaa musiikkia, jonkun pehmeästi laulaen. Siihen tunnelmaa on aina mukava palata ja sellaisista muistoista voi ammentaa kauan iloa ja onnea elämään. Oli soitin mikä tahansa, musiikki parantaa ja tuo onnea. Nautitaan siitä täydestä sydämestä.