Maailman saastuneimmat kaupungit

Kaikenlainen saastuminen voi vaikuttaa jokapäiväiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan yhdeksän kymmenestä ihmisestä ympäri maailman hengittää saastunutta ilmaa.

Lisäksi WHO arvioi, että noin 7 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain saastuneessa ilmassa olevista hienojakoisista hiukkasista, jotka tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja sydän- ja verisuonijärjestelmään ja aiheuttavat sairauksia kuten aivohalvaus, sydänsairaudet, keuhkosyöpä, kroonisia keuhkosairauksia ja hengitystieinfektiot, mukaan lukien keuhkokuumetta. On ollut jo pitkään tiedossa, että suurilla saastumisasteilla voi olla tuhoisia vaikutuksia sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin, mikä johtaa lihavuuteen, unettomuuteen ja masennukseen. Ympäristöasiantuntijoiden tutkimuksissa ainutlaatuista on se, että siihen liittyy paitsi ilman saastuminen, myös keinotekoinen valaistus ja melun aiheuttama saaste. Näillä kahdella viimeksi mainitulla on dramaattisia vaikutuksia uneen ja vuorokausirytmeihin, jotka puolestaan ​​vaikuttavat henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin tavalla, jota emme ymmärtäneet kuin vasta äskettäin. Eco Expertien tekemässä raportissa on käytetty erityisiä kansainvälisiä määritelmiä näiden kaupunkien saastumisen sijoittamisessa. WHO määrittelee ilmanlaadun lähinnä kahdella toimenpiteellä – PM10 ja PM2.5. PM10 on hiukkasmaista ilmaa, jonka halkaisija on 10 mikrometriä tai vähemmän, ja PM2,5 on 2,5 mikrometriä halkaisijaltaan tai vähemmän, jota usein kuvataan hienojakoisiksi hiukkasiksi tai aerosoleiksi. Mitä hienompi hiukkas on, sitä pidempään se on ilmassa, ja sitä helpompi on tulla osaksi ilmaa. Se voi olla hienojakoisia kiinteitä tai nestemäisiä hiukkasia. PM10:n turvalliset määrät ovat alle 20 ug / m3, kun taas PM2,5:n turvalliset määrät ovat alle 10 ug / m3. Keinotekoisen valon saastumisen taso jokaiselle kaupungille mitataan kandelassa neliömetriä kohti (μcd / m2). Viitteinä 1 μcd / m2 on absoluuttinen näön kynnys ja luonnollinen yötaivas on noin 174 μcd / m2.

Saastuneimmat kaupungit


Jotkin maat ovat ryhtyneet tositoimiin, mutta toistaiseksi mitään suuri muutoksia ei ole vielä saavutettu. Monet maailman suurimmista megakaupungesita ovat ylittäneet viisi kertaa korkeampia lukuja kuin Maailman terveysjärjestön asettamat tasot ilmanlaadulle, mikä muodostaa suuren riskin väestöterveydelle. Hiljattain tehdyissä tutkimuksissa ilman, valon ja melun saastuttamista kaupungeista listan kärjessä ovat Delhi, Peking, Moskova, Istanbul, Guangzhou, Shanghai, Buenos Aires ja Pariisi.

Saastuneimmat kaupungit

Los Angeles on ainoa kymmenen listalla oleva amerikkalainen kaupunki.
Muita saastuneita kaupunkeja maailmassa ovat: Onitshan kaupungissa Nigeriassa ilmassa on yli 500 mikrogrammaa kuutiometriä kohden, ja se on maailman saastunein ennätysmäärällä. Onitsha sijaitsee Niger-joen rannalla, ja se on yksi maan teollisuuskeskuksista.Mongolian pääkaupunki Ulan Bator on ollut viime vuosien taloudellisen menestyksen uhri. Maassa vallitsee hyvin kylmä talvi-ilmasto, mikä on todellinen ansa hienojakoisille hiukkasille. Kun ilmassa on 165 mg / m3 on parempi olla menemättä ulos ilman maskia .Jotkut olisivat kuvitelleet Kiinan pääkaupungin olevan korkeammalla saastuneiden kaupunkien joukossa; 108 mg / m3,  kaupunki yrittää rajoittaa saastumista vahvistamalla tiettyjä päästöstandardeja kuorma-autoille ja autoille. Monet bussit kulkevat nyt myös maakaasulla tai sähköllä. Lähes 5 miljoonan asukkaan Riyadissa Saudi-Arabiassa ilmassa on 368 mg / m3 hienojakoista hiukkasta, mikä johtuu kaupungin ylikuormituksesta ja erityisestä kuumasta ilmastosta, mikä pilkkoo ilman hiukkasia. Allahabad Intiassa on raskasta teollisuutta – jalostamoja, rauta- ja terästeollisuutta –  on yksi planeetan tiheiten asuttu paikka, mikä tekee siitä maailman vähiten hengitettävän paikan. Pakistanin pääkaupunki Karachi on maailman pahiten saastuneiden kaupunkien joukossa. Yli 20 miljoonan asukkaan kaupunki on myös yksi maailman väkirikkaimmista. Ugandan pääkaupungissa on alhainen hengittävyystaso. Lähes 2 miljoonasta ihmisestä noin 5% maan väestöstä on asuu Kampalassa.  Abu Dhabi on luokituksen mukaan saastuneiden kaupunkien joukossa, ja vain alle 700 000 asukkaan kaupunki kärsii öljytoiminnastaan ​​ja ilmastointilaitteiden ja henkilöautojen intensiivisestä käytöstä.