Kuuluisia suomalaisia bändejä

Vaikka Suomi onkin pieni maa planeettamme pohjoisosassa, löytyy täältä kuitenkin paljon suuria nimiä, suosittuja bändejä, jotka ovat menestyneet aivan huikealla tavalla myös Suomen ulkopuolella. Suomi on tunnetusti rock-kansaa ja rokkia täältä löytyykin.

Maailmanmenestyksen eteen tulee tehdä kovasti töitä, mikään ei tule itsestään. Monet aloittavatkin keikkailun aluksi luonnollisesti Suomessa, mutta maailmanmenestys saattaa osua kohdalle yhden suuren hitin avulla. Kovimmat bändit ovat jatkaneet menestystään vuosien tai jopa vuosikymmenien aikana.

Suomen menestyneimmät yhtyeet

Hanoi Rocks oli maailmallakin suurta suosiota saanut rock-yhtye. Bändi oli toiminnassa 1979-1985 ja bändi heräsi uudelleen henkiin vuosien 2001 ja 2009 välille. Parhaimmat vuotensa bändi koki 1980-luvulla, jolloin se oli Suomen parhaiten menestynyt yhtye. Bändin jäsenet, Andy McCoy ja Michael Monroe ovat jo yksinään olleet Suomen tunnetuimpia nimiä ja ovat sitä edelleen.

Nightwish perustettiin Kiteellä vuonna 1996. Bändi on Suomen menestynein yhtye, sillä yhtyeen levyjä on myyty yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Bändin teki alunperin tunnetuksi sen poikkeuksellinen tavasta yhdistää sinfoninen musiikki metallin kanssa, vaikkakin tarkoituksena olikin soittaa akustista musiikkia oopperamaisen lauluäänen kera. Bändin solistina toimikin alunperin oopperalaulaja Tarja Turunen. Suurta suosiota saivat mm. vuoden 1999 single “Sleeping Sun”. Single saavutti huimat myyntiluvut, sillä sitä myytiin Saksassa kuukauden aikana 15 000 kappaletta. Bändin “Wishmaster” -levy hyppäsi suoraan Suomen albumilistalle vuonna 2000. Kultalevy oli saavutettu. Bändin historiaan mahtuu runsaasti uskomattoman suuria hittejä, jotka ovat toisensa jälkeen menestyneet aina vain yhtä hyvin. Tarja Turunen erotettiin yhtyeestä vuonna 2005 ja tilalle otettiin ruotsalainen Anette Olzon vuonna 2007. Yhtyeen solisti vaihtui vielä kertaalleen, kun Olzon erosi bändistä vuonna 2012 ja tilalle liittyi hollantilainen Floor Jansen. Bändi jatkaa edelleen suosion tiellään ja uusi albumikin on suunnitteilla vuodeksi 2019.

The Rasmus perustettiin jo vuonna 1994 bändin jäsenten ollessa vasta yläasteella. Silloin bändiä kutsuttiin nimellä “Rasmus”. Bändi soitti tuolloin lähinnä funk-tyylistä rockia. Vuonna 1998 bändin nimeen lisättiin “The”, jottei bändiä sekoitettaisiin ruotsalaisen DJ:n nimeen. Bändin läpimurto tapahtui vuonna 2003 Dead Letters -levyn myötä, kun bändi julkaisi suurimman hittinsä “In the Shadows”. Se noteerattiin ympäri maailman ja bändi saikin oitis lojaalin fanikannan, joka seuraa bändiä edelleen. In The Shadows nousi yli kymmenessä maailman maassa Top 10 -listalle ja Dead Lettersiä myytiin yli puolitoista miljoonaa kopiota. Kaikkien näiden vuosien aikana The Rasmuksen soundi ja ulkoasu on kokenut suuria muutoksia, mennen tummempaan ja synkempään suuntaan. The Rasmus jatkaa edelleen yhtenä suosituimmista Suomen rock-yhtyeistä ja vuoden 2018 Vain Elämää -ohjelmassa Lauri paljasti kirjoittaneensa uutta materiaalia.

HIM on yhtye, jota ei voi jättää mainitsematta. Bändi lopetti vuonna 2018, oltuaan yksi Suomen parhaiten kansainvälisesti menestyneimmistä bändeistä jopa 27 vuoden ajan. HIM tunnetaan erityisesti bändin ainutlaatuisesta musiikkityylistä. Bändi kutsuikin omaa musiikkityyliään love metaliksi. Tämä nimitys sopii yhtyeen romanttiseen, mutta synkkäsävyiseen musiikkiin täydellisesti. Bändi tuli aikoinaan tunnetuksi “Join Me” -kappaleella. Se julkaistiin yhtyeen ensimmäisellä “Razorblade Romance” -nimisellä levyllään vuonna 1999 ja se saikin suuren suosion heti julkaisun jälkeen. Tästä lähtien sama suosio vain jatkui ja bändin fanikanta vain kasvoi. Muita saman levyn suosittuja kappaleita ovat “Right Here in My Arms” ja “Gone With the Sin”. Bändin logo “heartagram” on sydämen ja pentagrammin yhdistelmä. Se muistetaan etenkin bändin “Love Metal” -albumin kansikuvana. Vuonna 2017 HIM ilmoitti pitävänsä 35 keikan mittaisen jäähyväiskiertueensa.