Kitara

Kitara on kielisoitin, joka koostuu 6 kielestä. Näitä kieliä näppäilemällä taas syntyy erilaisia sointuja. Näitä ääniä taas vahvistaa akustisessa soittimessa oleva kaikupohja, joka kierrättää äänen kaikukopan sisällä tehden siitä kuuluvan. Kielet on taas viritetty soimaan eri taajuuksille, joka tekee niiden jokaisen soinnusta erilaisen. Kielet on usein tehty teräksestä tai nailonista, mutta tämä saattaa hieman vaihdella kitaran tyypistä. Kitaraa taas soitetaan näppäilemällä eri kieliä sormilla tai plektralla. Ääni ja sen korkeus taas riippuu siitä, että mistä kohdasta kieltä painetaan rungon otelautaa vastaan. Niitä voi soittaa useampaa kerralla tai sitten vain yhtä. Kitara on erittäin suosittu soitin eri bändeissä, sekä yksittäisenä soittimena säestämässä laulua. Se on usein myös musiikin pääsoittimena. Kitara koostuu yhteensä 20 eri osasta, mutta pääasiassa sen runkoa yhdistää 5 tärkeintä osaa, joihin on liitetty lisäosia. Nämä osat ovat lapa, satula ja kaula. Lapa sijaitsee kitaran kaulan päässä. Se on kaikkein kaukaisin osa itse rungosta. Lapaan on kiinnitetty virityskoneisto, joka toimii kitaran kielien virittäjänä. Virityskoneisto koostuu niin sanotuista ruuveista tai napeista, joita kääntämällä voidaan säätää kielten kireyttä. Kielten kireys taas tekee kitaraan sävelkorkeuden. Usein näitä viritysnuppeja on kolme kitaran lavan molemmilla puolilla. Toinen osa taas on satula. Se on lavan ja otelaudan välinen pitkä osa. Se on tehty joko muovista, puusta, grafiitista, luusta tai korianista. Tämä riippuu täysin kitaran tyypistä. Se on pitkä liuska, joka ohjaa kielet otelaudalle. Satula onkin erittäin tärkeä osa kitarassa, nimittäin vääränlainen satula saattaa aiheuttaa viritysongelmia tai kielten särinää.

Kitara

Kaula on taas pitkä puinen kappale, joka yhdistää lavan ja rungon toisistaan. Se valmistetaan usein jalopuusta tai lehtipuusta ja on usein eri puuta kuin muut osat. Kaula on se kohta, missä kieliä pidetään kiinni, tehden eri sointuja. Kieliä taas on kitarassa kuusi, mutta saattaa vaihdella kitaran tyypistä riippuen. Kielet on valistettu usein nailonista ja teräksestä, joka tekeekin parhaan mahdollisen soinnun. Kielet ovat pääosassa kitaran äänen syntymisessä. Otelauta taas on puinen osa. Tähän osaan on upotettu metallisia nauhoja. Se muodostaa kaulan keskiosan. Ne valmistetaan usein ruusupuusta, eebenpuusta, vaahterasta tai jopa grafiitista. Otelaudan muoto riippuu siitä, että onko kyseessä klassinen vai akustinen kitara. Klassisessa kitarassa otelauta on laakea, kun taas sähköisessä se on hieman kaareva. Se mitataan kitaran laukean säteen mukaan. Kitaran kieli taas värähtelee otelautaan ja synnyttää siten oikean sävelkorkeuden. Kansi on taas kitaran tärkein osa, joka vaikuttaa kitaran sointiin kaikkein eniten. Kansi on tehty erilaista puista tai muovista, riippuen kitaran tyypistä ja laadusta. Kansi sisältää akustisessa kitarassa aukon, jonka kautta ääni kulkee kitaran sisältä takaisin ulos, tehden sille äänen.

Erilaiset kitarat

Kitaroita on paljon erilaisia, kokoisia ja laatuisia, mutta pääasiassa ne luokitellaan akustisiin tai sähköisiin kitaroihin. Akustisessa kitarassa ääni syntyy sen rungon reiästä, joka kierrättää äänen kitaran sisällä päästen sen takaisin ulos vahvistuneena. Sähköisessä kitarassa ääni taas tulee vahvistimen kautta. Kitarassa on pieni mikrofoni, joka soittaa äänen vahvistimen kautta. Usein sähkökitara on suosittu rock tyylisessä musiikissa, kun taas akustinen on enemmän suosittu pop tyylisessä ja rauhallisemmassa musiikissa. Tämä johtuu siitä, että akustisessa kitarassa on sähköistä kitaraa pehmeämpi ääni. Tämä tietenkin hieman riippuu kitaran tyypistä, mutta pääsääntöisesti akustinen kitara on ainoana soittimena säestämässä esimerkiksi rauhallisia kappaleita. Jokainenhan tietää sen kitaraa soittavan ja laulavan miehen nuotiolta.

Sähkökitara
Sähkökitara