Joensuu Riihimäki

Joensuu Riihimäki on herättänyt viimeisinä vuosina suuresti uteliaisuutta ja kiinnostusta suomalaisissa musiikin ystävissä. Bändi ei nimestään huolimatta tule Itä-Suomen suunnalta, vaan sen synnyinpaikka on Turku. Joensuu Riihimäki ruokkii uteliasta kuulijakuntaansa aktiivisesti – levynjulkaisutahti on ollut varsin kiivas, vuodesta 2015 saakka ryhmä on julkaissut levyn vuodessa.

Bändin musiikkityyliä on hankala yrittää tunkea yhden laatikon sisään. Ryhmän musiikki ammentaa pohjansa juurevasta rockista ja americanasta, mutta siinä on vahvoja vivahteita myös bluesista ja countrista, sekä vanhasta laulaja-lauluntekijä –perinteestä.

Jokainen julkaistu levy on tyyliltään erilainen – tämä bändi ei varmasti jää pölyttymään rutiineihin! Joensuu Riihimäen musiikin kuulijakuntaakin on vaikea määritellä. Aktiivisin ikäryhmä asettuu 25-45 ikävuoden väliin, mutta faneja löytyy kaiken ikäisistä kuulijoista.

Bändin kokoonpano

Bändin tarina alkoi perustajakaksikon Kari Riihimäen ja Sami Joensuun kohtaamisesta Turun musiikkipiireissä, missä Joensuu järjesti lauluntekijäklubia. Sami Joensuu on ryhmän laulaja-lauluntekijä, jonka tuotantotahdin edessä ei voit muuta, kuin nostaa hattua. Sami sai ensikosketuksensa musiikin maailmaan jo 9-vuotiaana, kun hän aloitti akustisen kitaran soiton. Myöhemmin teini-iässä, 15-vuotiaana, kitara vaihtui sähköiseen, ja ensimmäiset omat kappaleet saivat päivänvalon. Kari Riihimäki taas on bändin kitaravirtuoosi. Riihimäen kitaraa voi kuulla useiden kotimaisten artistien tuotannossa. Hän on tehnyt myös sooloprojekteja aiempina vuosina. Pitkän linjan kitaristina tutuksi on tullut niin akustinen , kuin sähkökitarakin.  

Ensimmäisellä levyllä Sami Joensuu soitti myös basson osuudet, mutta sittemmin bändin tarpeiden kasvaessa, kaksikkoon kysyttiin mukaan basisti Jakke Aho. Neljäs mukaan värvätty jäsen on rumpali Moilu Moilanen, joka takoo rytmit bändin raidoille suurella ammattitaidolla ja intohimolla.

Tuotanto

Joensuu Riihimäen musiikki on paitsi suuren yleisön mieleen, myös kriitikot tuntuvat arvostavan kovasti heidän tuotantoaan. Se välttelee kliseitä ja tuo tervetullutta vaihtelua Suomen tarjontaan. Biisien kirjoittaja Joensuu on tunnettu musiikkipiireissä ehtymättömästä ideasuonestaan – biisejä puskee ulos hurjaa tahtia.

Ensimmäisen levynsä bändi julkaisi vuonna 2015. Debyyttilevyn nimi on ”Greetings from the Edge of the World”. Siinä on vahvoja vaikutteita 1970-luvun folkista ja bluesista, mutta bändi itse pitää tärkeänä korostaa, ettei kyseessä ole retrobändi. Onkin totta, että soundia on terästetty countryn ja rockin avulla niin, että kokonaisuus on herkullisen monipuolinen ja korvaan tarttuva. Parhaiten tyylilajia kuvaisi ehkä kuitenkin roots rock. Levyltä löytyy 10 kappaletta biisejä, joista suurin osa on Joensuu Riihimäen omaa tuotantoa. Levyllä on mukana myös muutama lainabiisi.

Seuraavana vuonna, 2016, ilmestyi ”Where’s the fire John?”. Bändin toinen levyjulkaisu on kokonaan omaa tuotantoa. Kyseessä on todella mielenkiintoinen yhdistelmä bluesia ja countria, taustalla kuitenkin mieleen pyrkii aina termi roots rock. Vaikutteet ovat todella moninaiset, mutta kokonaisuutena levy on hieman edeltäjäänsä eheämpi. Uuden basistin myötä myös soundi on mehevöitynyt.

Tuorein levy on viime vuonna, 2017, julkaistu ”Highwater”. Uusin julkaisu on hieman edeltäjiään virtaviivaisempi ja jollain tasolla pehmeämpi. Tärkeimpänän soundina kuullaan Amerikan rockia ja bluesia. Jokaisella levyllä kuuluu ryhmän yhdessä soittamisen vuosien lisääntyminen – jäämme innolla odottamaan seuraavaa julkaisua.

Levyjen hankkimisen lisäksi bändin musiikista pääsee toisinaan nauttimaan myös livenä. Bändi keikkailee useita kertoja vuodessa eri klubeilla ja livebaareissa. Keikat ovat aina odotettuja, sillä kiivaan biisintuottotahdin ansiosta keikoilla on paljon eläväisyyttä. Usein mennään fiiliksen mukaan. Levyille päätyviä kymmenkuntaa biisiä varten, Joensuu on saattanut kirjoittaa parikin kymmentä kappaletta. Näitä levyjen ulkopuolelle jääviä biisejä päästään kuulemaan välillä myös keikoilla. Bändi valitsee keikoilla kuultavat biisit aina erikseen, valmista soittolistaa ei ole.