Bändin perustaminen

Onko musiikki intohimosi? Rakastatko laulua tai jonkin soittimen soittamista? Ehkäpä olet soitellut tai laulanut jonkin aikaa itseksesi, mutta kaipaat jotain lisää. Olisiko bändin perustaminen sinun juttusi? Miten se onnistuu Suomessa? Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joilla muusikko voi päästä alkuun bändin perustamisen kanssa. Bändissä soittaminen on hauska harrastus, jonka parissa saat paljon hauskoja kokemuksia ja ennenkaikkea voit saada sen kautta loistoystäviä.

Ensin tulisi löytää mahdolliset bändikaverit. Niitä voi aluksi kysyä esimerkiksi kavereilta. Ehkä jollain kaverillasi on samanlainen bändihaave tai he voisivat tuntea jonkun soittotaitoisen. Mikäli tuttavapiiristäsi ei kuitenkaan löydy muusikkoja, täytyy niitä lähteä etsimään muilla keinoilla. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi Internetin keskustelupalstat (katso esim. muusikoiden.net), Facebook-ryhmät tai kaupan ilmoitustaulu. Ilmoituksen voi laittaa vaikka sanomalehteen tai koulun ilmoitustaululle. Yksi hyvä ilmoituspaikka voisi olla musiikkiopiston ilmoitustaulu. Mikäli olet koululainen, kannattaa myös ottaa asia esille musiikinopettajasi kanssa. Hänellä saattaa olla keinoja. Kannattaa myös tutkia lehdistä ja netin keskustelupalstoilta muiden laittamia ilmoituksia. Ehkä alueellasi on bändi, joka etsii soittajaa tai laulajaa.

Kun bändikaverit on löydetty

Kun olet löytänyt mahdollisia bändikavereita, voitte kokeilla yhdessä erilaisia soundeja. On tärkeää, että bändikaverit haluavat soittaa edes suunnilleen samantyylistä musiikkia keskenään. Mikäli osa soittajista haluaisi soittaa rauhallista, akustista musiikkia, mutta osa taas punkkia, voi olla, ettei kemiat täysin kohtaa. Keskustelkaa keskenänne, mitä haluatte soittaa.

Yksi keskustelunaiheista on myös se, haluatteko tehdä kappaleet itse vai soittaa valmiita kappaleita eli covereita. Mikäli haluatte esiintymään, kannattaa ensin treenata tarpeeksi kauan, kunnes olette valmiita esiintymään. Yksi bändin perustamisen oleellisimmista asioista on se, että bändillä on jokin paikka, jossa treenata. Tämä voi olla esimerkiksi jonkun asunto, autotalli tai sitten siihen tarkoitukseen vuokrattu tila. Tällaisen tilan voi löytää esimerkiksi kysymällä paikallisen kaupungin Facebook-ryhmästä tai suoraan kavereilta. Kysy myös alueesi nuorisotiloilta.

Monet bändit soittelevat huvin vuoksi, ilman tarkoitustakaan esiintyä. Tämä on myös oiva tapa viettää aikaa kavereiden kanssa ja kehittää itseään musiikillisesti. Yhdessä voi soittaa vaikka vuosikausia hauskanpidon vuoksi. Miettikää bändinä, haluatteko soittaa itseksenne vai myös muille. Muille esiintyminen kasvattaa itsevarmuutta hurjasti. Esiintyä voi esimerkiksi ystäville tai sukulaisille. Oli suunnitelmissanne sitten suurempi menestys tai vain esiintyminen ilmaiseksi, muistakaa silti harjoitella ennen esitystä. Näin vältätte pahimmat mokat ja yhteistyö toimii. Mikäli homma toimii, saatte varmasti uusia keikkoja ja näin kokemuksenne karttuu.

Muistathan, ettei kannata lannistua, mikäli bänditovereiden kanssa tulee erimielisyyksiä tai jokin ei onnistu. Asioista kannattaa neuvotella rauhassa, kuunnellen kaikkien näkemystä. Näin yhteistyönne voi toimia entistä paremmin ja musiikinsoitto yhdessä vain paranee vuosien varrella. Muista, että olette kaikki yksilöitä ja kiistoja todennäköisesti tuleekin, jos ei suuria, niin pieniä. Mikäli kemianne toimii yhteen ja treenaatte paljon yhdessä, voi teistä kehittyä vaikka mitä!

Kun bändi on perustettu, voitte luoda bändillenne esimerkiksi omat verkkosivut. Mikäli haluatte näkyvyyttä, kannattaa luoda tilit myös sosiaaliseen mediaan, kuten Facebookiin tai Instagramiin. Niiden kautta voitte saada seuraajia ja lisäämällä sinne musiikkia, saatte kappaleenne helposti suoraan kuuntelijoiden korviin. Hyvä idea on myös luoda YouTube-tili, jonne voitte lisätä kappaleitanne tai jopa musiikkivideoita, jos oikein innostutte tuottamaan sisältöä. Seuraava vaihe voisi olla jopa levyn tekeminen ja siihen kansien luominen. Kaikki tämä riippuu siitä, kuinka haluatte musikaalisuuttanne toteuttaa. Toiset haluavat soittaa muuten vaan, kun taas toisilla on selvä visio tulevaisuudesta. Muista, että sinä teet tulevaisuutesi!