Afrikkalaiset musiikkisoittimet

Musiikilla on aina ollut todella suuri merkitys afrikkalaisessa kulttuurissa. Se on vahvasti läsnä joka puolella tätä manteretta, vaikka itse musiikki vaihteleekin hieman paikasta riippuen. Kuten muukin afrikkalainen kulttuuri, myös musiikki, sisältää paljon tarinoita, värejä ja vahvaa kerrontaa. Musiikilla on myös usein paljon syvällisempi merkitys kuin pelkkä hauskanpito. Siihen liittyy vahvasti historiaa, seremonioita ja eri tapahtumien juhlintaa.

Afrikkalaiset soittimet ovat syntyneet monista eri lähteistä. Kekseliäisyys on ollut aivan omaa luokkaansa, kun näitä soittimia on kehitetty. Korkealaatuinen länsimainen materiaali on jotain, mitä ei ole helppo löytää tältä mantereelta, joten avuksi on otettu paikallisia helposti saatavilla olevia materiaaleja. Myös äänen käyttö on erilaista kuin muualla maailmassa ja se voi joskus jopa kuulostaa täysin omalta soittimeltaan.

Rummut

Tunnetuin afrikkalainen soitin on djembe rumpu. Se on levinnyt laajalti myös muualle maailmaan. Djembe tuli Etelä-Amerikkaan orjien mukana ja on edelleen siellä suosittu soitin, jota käytetään yhdessä monen erilaisen musiikin esittämisessä. Afrikassakin djembeä tavataan ympäri mannerta, vaikka sen alun perin kerrotaankin olevan Länsi-Afrikkalainen pikarirumpu. Djembe asetetaan jalkojen väliin ja on usein kiinnitetty soittajan vyötärön ympärille hihnalla. Pieni ilmarako rummun alla saa äänen kulkemaan ja soimaan paremmin.

Bongo rummut ovat hyvin suosittu rumpumalli Afrikassa. Tosin niiden alkuperän sanotaan olevan Kuubassa, jossa ne olivat afrikkalaisten orjien käytössä. Bongo rummuissa kaksi eri kokoista rumpua on liitetty toisiinsa ja niitä käytetään djembe rummun tavoin tuomaan hyvää rytmiä musiikkiin. Rummut ovat olennainen osa afrikkalaista musiikkikulttuuria ja ne ovat näkyvästi esillä monissa eri musiikillisissa esityksissä.

Muut soittimet

Muut soittimet

Afrikkalaiset ovat tunnettuja kekseliäisyydestään ja tämä näkyy hyvin myös soittimien kohdalla. Monenlaisia materiaaleja, pääosin luonnon materiaaleja, on käytetty paljon hyväksi eri soittimien valmistuksessa. Jotkut soittimet ovat jääneet syntysijoilleen ja niitä käytetään vain tiettyjen heimojen keskuudessa, mutta on myös soittimia, jotka ovat levinneet koko mantereella ja niistä voi olla olemassa lukuisia erilaisia versioita riippuen siitä missä päin Afrikkaa ollaan.

Mukaan mahtuu paljon erilaisia helistimiä, kaksoiskelloja ja gongeja. Näiden yleisin materiaali on puu. Monet helistimet kantavat sisällään tiettyjen kasvien tai puiden siemeniä, joka saa niissä aikaan hyvin omalaatuisen äänen. Helistimiin voidaan myös yhdistää puukeppejä, jolloin niistä saadaan lähtemään hieman erilainen ääni, riippuen siitä, mihin kohtaan instrumenttia puukepillä lyödään.

Melodiset instrumentit ovat myös hyvin suosittuja ja mukaan mahtuu niin perinteisiä viuluja kuin enemmän mantereelle tyypillisiä ksylofoneja ja lamellofoneja. Jousina on monesti käytetty eläinten karvoja ja perinteinen kitara voi näyttää hyvinkin erikoiselta afrikkalaisena versiona. Myös puhallinsoittimia kuten trumpetteja ja huiluja on olemassa.

Soittimia katsoessa ei voi kuin ihailla sitä mielikuvituksen määrää, jota niissä on käytetty. Tuntuu lähes siltä, että tietyn äänen hakemiseen on rakennettu aina oma soittimensa ja sen eri variaatiot ovat lähes loputtomat. Mielenkiintoista on myös se, kuinka ihmisen äänellä saadaan aikaan niin monia eri ääniä. Se voi olla kovaa jodlausta tai monimutkaista melismaa, jota on jopa vaikea matkia. Ääni on oleellinen osa afrikkalaista musiikkia.

Afrikkalaisilla soittimilla on erittäin mielenkiintoinen historia. Myös se, miten soittimet levisivät orjien myötä ympäri maailmaa, on täysin oma tarinansa. Erityisesti Etelä-Amerikassa näitä soittimia näkee edelleen paljon, kun taas Pohjois-Amerikassa soittimien käyttöä haluttiin jopa kieltää. Tämä johti kuitenkin siihen, että orjat loivat omia uudenlaisia soittimiaan salassa ja jatkoivat silti musiikin soittamista. Musiikkilajeja on todella monta ja niissä on monessa myös mukana oma niille tyypillinen soitin.